Sunday 25 January 2015

Hullun kuninkaan rakennusprojektit syöksevät Baijerin perikatoon!



tehtävä: haastattelu. Haastattele jotakuta historian henkilöä (tai halutessasi abstraktia asiaa).





Vain Jawohl Timesissä!
Lukekaa hullu-Ludwigin päähänpistoista!
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_II_of_Bavaria


10.6.1878
Kuningas Ludwig II:n luo on vaikea saada audienssia, mutta Jawohl Timesin toimittaja onnistui pääsemään kuninkaan puheille:

Yllätyksekseni minua ei kutsuta sisälle linnaan. Sen sijaan minut ohjataan linnan pääovilta suurenmoisen laajan barokkipuutarhan läpi, rönsyilevillä patsailla reunustetun karppilammikon ohi ja lopulta puutarhan laidalla sisään matalaan kiviseen rakennukseen. Rakennus on vain sisäänkäynti maan alle vieville portaille, jotka jatkuvat jatkumistaan soihtujen valossa yhä syvemmälle pimeyteen. Matkan jatkuessa yhä alaspäin tunnistan heikosti kuuluvan musiikin: kyseessä taitaa olla Wagnerin Die Walkyren kolmannen näytöksen huippukohta. Lopulta käytävä laajenee ennennäkemättömän värikkäästi valaistuksi (myöhemmin saan kuulla, että se oli sähkövaloa!) suureksi luolaksi. Mahtipontiset sävelet  ja Brünnhilden aarian viimeiset korkeat C:t kaikuvat seinistä ja heijastuvat vedestä, jossa ui rauhallisina neljä joutsenta. 

Minua saattanut palvelija kumartaa ja häipyy takaisin käytävään. Etsin katsellaani hullua kuningasta. Juuri kun alan tulla levottomaksi, huomaan Ludwigin lipuvan haaveilevan näköisenä kohti rantaa simpukan muotoisessa veneessä. Musiikki vaimenee taustalla ja Ludwig luovii simpukan tottuneena laituriin ja hypähtää maihin.

Ludwig II on pukeutunut pitkään mustaan hännystakkiin ja vaaleisiin rentoihin vapaa-ajan housuihin sekä valkeaan paitaan. Kaulassaan hänellä on puoliksi auennut mustasta ohuesta nauhasta solmittu rusetti. Hänen hiuksensa sojottavat lennokkaasti ja niiavat askelten tahdissa niin Zurichiin kuin Wieniin.

Esittelen itseni ja kumarran syvään.  Ludwig ojentaa kätensä nopeasti ja silmäilee minua hermostuneena. Haistan ientulehduksen ja kiinnitän huomiota vahamaisen kelmeään ihoon, mutta en ole lääkäri, joten yritän olla keskittymättä Ludwigin ulkoiseen olemukseen. Minulla on häneltä tärkeää kysyttävää.

H: Teidän korkeutenne, kiitän mahdollisuudesta päästä puheillenne. Haluaisin teidän kertovan kansalle neljännen linnanne, Versaillesin kopion, rakennustöiden... hmmmh... etenenemisestä.

L: Kansalle? Kansa ei tiedä mitään. Kansa ei kykene ajatteluun. Eivät ymmärrä edes Wagneria.

H: Niin.. Kansa on kyllä kiinnostunut Wagnerin ja teidän.. suhteestanne.

L: Panettelua! Minä olen kihloissa serkkuni Sophien kanssa.

H: Se tiedetään, Teidän armonne, en tarkoittanut vihjailla mitään sopimatonta. Tai siis tiedetään, että kihlat peruuntuivat ja... Mutta ei siitä sen enempää. Olette tukenut herra Wagnerin uraa huomattavilla summilla ja rakennuttanut Baijeriin oopperatalon. Uskon kansan olevan siitä hyvin kiitollinen.

L: Hmph. Kansa ei ymmärrä kauneutta. Minä haluan toteuttaa täydellisyyttä ja Wagnerin musiikki on sitä, pukee sielun...  Ja tähdet, taivas.. (Ludwig viittoilee poissaolevan oloisena ja kävelee kohti luolan takaosaa)

H: Huhujen mukaan uudessa linnassanne on erilaisia planetaariohuoneita?

L: Yksi riittää, en ole niin suureellinen kuin kansa kuvittelee. Mutta tietenkin. Ja haluan katsella tähtikarttoja myös vuoteestani. Haluan nyt olla rauhassa, poistukaa.

H (hengästyneenä): Anteeksi, kiitos, Teidän Korkeutenne, saanko vielä kysyä.. Haluaisitteko kertoa Linderhofin linnan metsästysmailla olevasta Hünding Hüttesta?

L (pysähtyy ja kääntyy): Hünding Hütte? Niin, siitä tuli täydellinen. Aivan kuin Siegmundin ja Sieglinden kotitalo. Halusin sinne myös puun, jossa on kiinni miekka. Ja kukkaniityn.

H: Todellako? Suurenmoista! Herra Wagner mahtaa olla otettu. Tämäkin hmmm.. huvimaja taisi tulla melko kalliiksi? Huhut kertovat, että valtion kassa on.. pienentynyt ja että olette allekirjoittanut huomattavia velkakirjoja.

L: Raha! Täysin toissijaista! Te olette samanlainen tollo kuin kaikki muutkin. Poistukaa!



Kuningas on päättäväinen ja minun on poistuttava. Kompuroin takaisin maanpinnalle samaa käytävää, josta tulin. Ludwig näyttää häipyvän toiseen käytävään, joka arvattavasti vie linnan salaisiin huoneisiin. 

Hyvät lukijamme! Kuninkaamme on menettänyt lopullisesti järkensä! Mielipuoliset rakennusprojektit ovat velkaannuttaneet valtiomme vararikon partaalle. Neljä keskeneräistä yhä laajenevaa ja torneja kasvavaa linnaa ei kuninkaallemme riitä, hän tuhlaa rahaa myös tämän äsken nähdyn luolaston kaltaisiin päättömiin rakennelmiin. Ja, arvon lukijat, kuten saatoitte tästä todenperäisesti lainatusta haastattelusta päätellä, mikä kuohduttavinta: Ludwig II ei millään lailla kiellä eikä kadu asiaa. Mitä seuraavaksi?


 
kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/Linderhof_Palace




 *******

Vuoden 1878 toimittajan kohtaaminen Baijerin kuninkaan Ludwig II:n kanssa on kuvittelemani, ja tarinassa saattaa olla ristiriitaisuuksia Wagnerin oopperoiden kulusta ja aarioista tai linnojen rakentamisajankohdissa. Vuoden 1878 tienoilla alettiin kuitenkin jo lähetä Ludwigin romahdusta, valtion kassan kolistellessa tyhjyyttään  ja  kansan huolestuessa.

Kuninkaan lisänimi oli ”Hullun” lisäksi muunmuassa ”Joutsenkuningas”. Myöhemmin on epäilty, että hän saattoi sairastaa skitsofreniaa. Hänellä oli Wagnerin oopperoiden maailmasta ja muista fantastisista ideoista ammentava pakkomielle rakentaa toinen toistaan mielikuvituksellisempia linnoja. 1886 ei varsinaisesti surtu Ludwigin epäselvissä olosuhteissa tapahtunutta hukkumiskuolemaa.

Paikkoja, kuten kohtaamispaikkana olevaa Venus Grottoa, Ludwigin viimeisimpiä ja suuruudenhulluimpia rakennusideoita, olen pyrkinyt kuvailemaan lähteiden kuvien ja kuvausten perusteella mahdollisimman todenmukaisesti.

Ludwigin homoseksuaaliset taipumukset olivat yleisessä tiedossa, mutta en usko suhdetta Richard Wagnerin kanssa välttämättä aikanaan spekuloitaneen. Vihjaus on omani.  Ludwig vilpittömästi ihaili Wagnerin musiikkia ja tuki nuorta säveltäjää. On epäilty, että Wagner ei kenties olisi ilman Ludwigin henkistä ja taloudellista tukea koskaan säveltänyt paria oopperaa enempää.

Ludwigin kuoltua hänen osin keskeneräiset linnansa avattiin heti yleiselle turistinähtävyyksinä, jotta valtion kassaa saatiin paikattua lipputuloilla. Tunnetuin linnoista on Disneyn linnalogolle muotonsa lainannut Neuschwanstein.


 
kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/Neuschwanstein_Castle


Lähteet:





2 comments:

  1. Ah tämä oli sivistävää ja vielä hauskaa! Ja linnapeli venus grotto luolineen alkoi tykyttää taas verenkierrossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Todella, viimesestä pohjapiirroksesta on liikaa aikaa!

      Delete